Modeller

Oksijen Konsantratörü Nedir ?

oksijen konsantratörü nasıl kullanırlır

Oksijen Konsantratörü Nedir?
Oksijen konsantratörleri ekseriyetle yoğun bakım tedavisi gören veya göğüs hastalıkları ile ilgili sıkıntıları olan hastaların evde devam eden tedavilerinde kullanılır. Koah, akciğer kanseri, bronşit, astım ve benzeri kronik solunum hastalıklarında nefes darlığı problemleri yaşayan hastaların tedavilerinde oksijen cihazı ile destek ve tedavi sağlanmaktadır.

Oksijen Konsantratörü: Ortamdaki havayı alıp ayrıştırarak (içinde bulunan özel bir element ile) hastaya saf oksijen verilmesini sağlayan elektrikli bir cihazdır.

Oksijen Konsantratörü’nün Çeşitleri Nelerdir?
Oksijen Konsantratörü sabit ve taşınabilir modelleri bulunmaktadır. Sabit modeller daha çok ev ve iş yerlerinde hastanın bulunduğu ortamda kullanılır. Taşınabilir oksijen konsantratörü çeşitleri bataryaları olup batarya kullanımı dolası ile hastaların kısıtlama olmadan daha özgür hareket edebilecekleri rahatlık ve konfor sağlar.

Oksijen Konsantratörü Nasıl Kullanılır?
Oksijen Konsantratörü cihazının kullanımını ekibimiz adresinize geldiğinde ilgili genel bilgilendirmeyi sorumlu ve uzmanteknikerler yapmaktadır. Cihazla ilgili hasta yakınlarına veya hastaya verilecek eğitim önem arz etmektedir. Eğitimin amacı, hasta yakınlarına veya hasta kendisi kullanabiliyor ise cihazın tüm özelliklerini ve kullanılan parçalarının öğretmeye yöneliktir. Bu sayede aile yakınları veya hastanın kendisinin cihazla ilgili her hangi bir arıza veya olumsuz durumla karşılaştıklarında ilk müdahaleyi yapabilme yetilerine sahip olurlar, aynı zamanda ufak defek sorunları giderilme beceri edinmiş olursunuz. Bir sonraki aşamada problemin devam etmesi halinde ise firmamızı arayıp gereken bilgi yada teknik destek talebinde bulunabilirsiniz.

Oksijen Konsantratörü Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Oksijen Konsantratörü evde veya iş yerinde kullanılacağı düşüncesi ile cihazın yanında sürekli olarak teknik bir personel bulunamaz. O nedenle cihazı çok iyi bir şekilde kullanması gereken hasta yada hasta yakınlarının dikkat etmeleri gereken kurallar vardır.

İlk kural oksijen cihazı bulunan bir ev yada iş yerinde muhakkak yedek oksijen tüpü bulunmasıdır. Oksijen makinesi elektrik ile çalışan cihazlar olduğundan elektriklerin kesilmesi durumunda veya her hangi bir arıza durumunda hastanızın solunum sıkıntısı yaşamaması için evde veya iş yerinde mutlaka yedek bir oksijen tüpü bulundurulmalıdır.
Oksijen makinesi yada diğer ismi ile oksijen cihazları hassastır. Oksijen makinesi ile birlikte kullanılan aksesuar parçalarının özellikle filtresinin temizliği ve bakımları önemlidir, zamanında yapılmayan temizlik yada değişim daha büyük sorunlara neden olabilmektedir. Parçalarının belirli periyotlarda değişmesi gereklidir veya temizlenmesi gereken paraçlar. Bu nedenle düzenli aralıklarla değişmesi gereken veya temizlenmesi gereken parçaların kontrolünün yapılması gerekir.

Oksijen Konsantratörü uzatma kablosu ile Tv, Bilgisayar, elektrikli ısıtıcısı veya benzeri aletlerle ile aynı fişe takılmamalıdır. Bu şekilde kullanılması durumunda yüksek elektrik harcanması nedeniyle kablo yanabilir veya deforme olabilir, kısa devre oluşabilir, oksijen cihazı ve diğer cihazlar arızalanabilir. Saf oksijenin yanıcı özelliği olması nedeniyle oksijen konsantratörü’nün ateş, yağ, benzin, gaz gibi yanıcı özelliği olan maddelerden uzak tutulması gereklidir.
Oksijen konsantratörünün halı veya döşeme üzerinde çalıştırılması filtrelerinin daha çabuk tıkanmasına neden olabilir. Bu nedenle taş ve düz zemin üzerinde oksijen makinesinin tutulması önemlidir.

Oksijen cihazları çalışırken ortamdaki havayı alıp ayrıştırıp oksijene çevirdiği için oksijen makinesi’nin serin ve havadar ortamlarda tutularak ısınmasının engellenmesi sağlıklı olacaktır. Duvar dipleri, kalorifer veya soba gibi yerlerde tutulmamalıdır.

Oksijen Makinelerinin sıvıların teması engellenmelidir. Cihazın nemlenmesini sağlamak için su kabı kullanılmalıdır, oksijen kuru alınılır ise nemlendirme kabı olmadan boğazda kuruluk yapar. Su kabına bir miktar su konulmalı ve azaldığında yenilenmelidir, konan su saf su yada içme suyu konmalıdır, çeşme suyu kireçlenme yapmaktadır. Dikkat edilmediği durumlar oksijen cihazında ıslanmaya bağlı arızalar görülebilir ve garanti kapsamından çıkabilir.

Oksijen konsantratörlerinin üzerinde bulunan ikaz ışaretlerine dikkat edilmelidir. Düşük veya yüksek basınç tuşları mutlaka kontrol edilmelidir. Belirtilen ışıklar yanıyorsa teknik ekiple görüşülmelidir. Eğer bu durumun devam etmesi hastalarda baş ağrısına neden olabilir. Hasta cihazı kullanmayı reddedebilir, saf oksijen almaya bilir. Hastaya verilen havanın nemli olması için kabın içerisinde bulunan suyun minimumun altında olmamasına dikkat edilmelidir. Aksi taktirde hastanın burnu, boğazı ve ciğerlerinde kuruma yaşanmasına bağlı olarak öksürük başlayabilir. Oksijen makinesi su kabının maxsimum üstüne su çıkmamalıdır aksi durumda su kanüle girerek rahatsız edici duruma gelir.

Oksijen konsantratörü doktorun hasta için uygun gördüğü koşullar çerçevesinde kullanılmalıdır. Hekimin planladığının haricinde, oksijen kullanımı günlük uzun saatler kullanılır ise ciğer tembelliğine neden olabilir. Oksijen verilen hastaya bir süre sonra hava yetersiz gelir ve sürekli yüksek miktarda oksijen almak ister. Bu durum hastanın kötüleşmesine ve sağlık sorunlarına neden olabilir, bu nedenle doktorun önerisi veya pulse oksimetre kullanarak oksijen tüketilmelidir. Oksijen makinalarında arıza olması halinde firmamız ile iletişime geçiniz.

Oksijen Konsantratörü Kiralama: Oksijen Konsantratörü hastaların durumuna ve aile yakınlarının talebine göre kısa süreli veya uzun süreli olarak kiralanabilmektedir, firmamız istanbul geneline oksijen konsantratörü kiralama hizmeti vermektedir. İstenilen oksijen konsantratörü kiralama isteyenler firmamızı arayabilir ve gereken bilgiyi alabilirler, oksijen cihazı kiralama hizmetinden faydalanabilir ve kiralama işlemi karşılıklı yapılacak bir sözleşme ile organize edilebilir.

Oksijen Konsantratörü Fiyatları: Satın alınacak oksijen cihazların fiyatları model ve kapasitelerine göre değişkenlik göstermektedir. Oksijen kullanacakların oksijen konsantratörü’nün belli bir süreliğine kullanacak ise kiralamak doğru bir seçenek olacaktır. Fakat hastanız solunum hastalığı sürekli devam eden akciğer hastalıklarına sahip ise ve hekiminiz bu cihazı sürekli kullanmanızı öneriyor ise satın almanız daha mantıklı olacaktır. Oksijen konsantratörü satın alınması gereken durumlarda hekiminiz rapor çıkartır ise cihazı Sgk ödemeli olarak satın alabilirsiniz. Tabi bunun için gerekli şartlara uygun olmanız gerekmektedir, oksijen sevisinin düşük oranını doktor belirler ve buna göre rapor çıkabilir.